18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, зокрема сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи. Торгівля людьми в Україні вважається особливо тяжким злочином.

Під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України наша держава зіткнулася із катастрофічними гуманітарними і соціальними наслідками (сексуальне насильство з боку військ рф, торгівля людьми, примусове вивезення мирних жителів до рф тощо). Жінки та діти, які змушені покинути Україну, також стикаються з ризиками торгівлі людьми.

Проблема торгівлі людьми не може бути розв’язана на рівні однієї країни: нові виклики та загрози вимагають консолідації як зусиль інституцій на державному рівні та міжнародної спільноти, так і зусиль кожного з нас.

Нагадуємо працівникам психологічної служби у системі освіти про важливість проведення інформаційно-просвітницьких і профілактичних заходів з питань протидії торгівлі людьми, рекомендуємо на сайтах закладів освіти, робочих сторінках у соціальних мережах та у групах месенджерів розмістити  номери: гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей – 1547, Національної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів – 0 800 505 501 або 527, Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації ГО «Ла Страда-Україна» – 116 123 (з мобільного), 0 800 500 335 (зі стаціонарного).

 Матеріали, корисні для роботи з темою “Торгівля людьми” у закладі освіти

Матеріали, розміщені на сайті Міністерства освіти і науки України в розділі «Протидія торгівлі людьми» 

Навчально-методичний посібник  «Соціально-педагогічні основи захисту прав людини, протидії торгівлі людьми та експлуатації дітей» 

Ліфлети від ГО “Ла Страда-Україна”:

Рекомендації “Як убезпечитися від потрапляння в ситуацію торгівлі людьми”

“Загальні правила безпеки для дітей та підлітків”

“Загальні правила особистої безпеки за кордоном або на території України”

“Якщо ви їдете за кордон на навчання”

“Якщо ви плануєте стосунки або шлюб з іноземцем”

Відеоролик “Протидія торгівлі людьми. Що варто знати”, створений Мінсоцполітики у співпраці з проєктом «Супровід урядових реформ в України» (SURGe), який має на меті привернути увагу громадян України до існуючої проблеми торгівлі людьми, основних її ознак,  методів реагування та отримання допомоги у разі потрапляння у таку ситуацію.

Важливо! Якщо вам відомо про випадки торгівлі людьми чи будь-якого виду експлуатації, або ви потерпіли від цього злочину, звертайтеся за такими номерами:

102 – поліція;

1547 – гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;

527 – Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

112 – служба екстреної допомоги в ЄС;

0 800 213 103 – Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги;

0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 – гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;

0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 Національна дитяча гаряча лінія;

1545 (обрати цифру 3) – Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті.

Залишити відповідь