Посібник “Розмови про війну”

Українські діти та підлітки під час війни потребують турботи і уваги дорослих, а, також, зрозумілої інформації про події навколо.

Асоціація психологів Португалії на допомогу батькам, опікунам та педагогам підготувала посібник «Розмови про війну» українською мовою.

Розмови про війну дозволяють дорослим розуміти, що діти знають про війну і її події, корегувати можливі неправильні ідеї, фільтрувати інформацію, до якої діти мають доступ та способи цього доступу, відкривати канали комунікації (для цих та інших розмов) та, що найважливіше, транслювати дітям відчуття  захищеності.

Психологи радять вислуховувати занепокоєння дітей щодо війни, розмовляти з ними та відповідати на поставлені запитання. Відкриті та щирі розмови захистять психіку дитини, а також допоможуть повернути відчуття безпеки. Крім цього, у такий спосіб батьки та педагоги зможуть заохотити дітей і підлітків бути допитливими.

Із посібника «Розмови про війну» дорослі дізнаються:

  • чому важливо говорити з дітьми про війну;
  • в який спосіб і в якому обсязі подавати таку інформацію;
  • чи розуміють діти значення слова «війна», що вони думають та відчувають щодо неї;
  • як відповідати на конкретні запитання про війну;
  • як завдяки бесіді про війну навчати дитину ненасильницькій поведінці та заохочувати її до розбудови миру.

До посібника внесено поширені запитання про війну, а також підказки для дорослих, що можуть допомогти під час розмови з дітьми.

Залишити відповідь