Ресурси психологічної підтримки під час збройної агресії Росії в Україні

 

ДОРОСЛИМ:

З метою психологічної підтримки громадян України, які страждають від наслідків збройної агресії Росії, цілодобово працює безкоштовна інтернет-платформа психологічної допомоги «Розкажи мені». Проєкт реалізується за підтримки Офісу Президента України, Міністерства охорони здоров’я та Інституту когнітивного моделювання.
Тривога, панічні атаки, ознаки депресії у Вас або Ваших близьких – не чекайте, в умовах війни стан буде погіршуватися.
Щоб отримати допомогу, потрібно лише коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті. Далі за Вашим запитом модератори платформи підберуть спеціаліста і він якнайшвидше зв’яжеться з Вами.
Консультації проводяться безкоштовно у режимі онлайн.

Якщо ж Ви психолог за освітою, можете (за бажання) долучитися до  Проєкту та надавати на волонтерській основі послуги клієнтам платформи, заповнивши форму.

Крім того, команда Інституту когнітивного моделювання у співпраці з кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені Богомольця та фахівцями проєкту «Друг» розробила бот https://t.me/friend_first_aid_bot першої психологічної допомоги. Він стане в пригоді у перші години після травматичної події.

Також бот містить рекомендації щодо збереження психологічного здоров’я.

Міністерство освіти і науки України у співпраці з дитячим психологом підготувало серію інформаційних матеріалів «Психологічна турбота від Світлани Ройз».

Під час військових дій діти є однією з найбільш вразливих категорій і потребують психологічної підтримки. На допомогу батькам та вчителям створено відеоінструкції та інфографіки, які містять рекомендації та практичні поради для батьків, що наразі:

  • перебувають з дітьми в бомбосховищах та укриттях;
  • пересуваються в інші міста;
  • залишаються вдома та чекають на повернення рідних-героїв із зони бойових дій.

Ці відео – швидка «психологічна» допомога. Для них створено окрему сторінку на офіційному сайті МОН та на Youtube-каналі МОН.

Працівникам психологічної служби у системі освіти міста Києва:

Науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка створив групу “Психологічна підтримка в кризовій ситуації” у Facebook для навчання та взаємопідтримки працівників психологічної служби у системі освіти міста Києва. Якщо бажаєте приєднатися –  відправте запит на вступ до групи.

ДІТЯМ:

Мультфільм “Що робити малечі, коли лунає сирена?”

В першу чергу – слухатись дорослих. Триматися за руку та завжди триматись в полі зору матері чи іншої близької людини, яка поруч. Сенсомоторні вправи допоможуть малечі справитися з тривогою – дати вихід емоціям через тіло. Це суттєво допоможе дитині справитись з напруженням, а, отже, і батькам – справитись з небажаними поведінковими проявами. Тримаймося! Перемога скоро!

Мультфільм “Гімнастика для тих, кому складно сидіти на одному місці”

Коли у дитини накопичуються емоції – дуже важливо їх вчасно виразити. Рух – це саме те, що потрібно. За допомогою комплексу психологічних вправ можна (і потрібно) позбавити дитину зайвої напруги, негативних емоцій та допомогти регулювати стресові реакції. До того ж, вправи, подані дитині у вигляді яскравого мультфільму сприймаються як гра, та не потребують присутності спеціаліста з психології. Це прості техніки саморегуляції, які в умовах постійного стресу вкрай потрібні. Також будуть корисними і для дорослих.

Мультфільм про початок російсько-української війни 

Слуханка для української малечі. Казки (Аудіокнига)

Зміст:

  1. «Добрий день, мої малята»
  2. «Рукавичка»
  3. «Колобок»
  4. «Про лисичку-куму»
  5. «Осел і Лев»
  6. «Як ворона украла корову»
  7. «Про розумну дівчинку»
  8. «Жаба боязкіша від зайця»
  9. «Вовк і бусел»
  10. «Лисичка, гарбуз, скрипка та капкан»
  11. «Про липку та зажерливу бабу»
  12. «Хитрий півень»
  13. «Заячий холодок»
  14. «Фаетон»
  15. «Миша хатня і миша польова»
  16. «Вовк і Кіт»
  17. «Сім лозин»
  18. «Сват і кмітлива дівчина»
  19. «Лисиця і Цап у ямі»
  20. «Про пані Сюди і пані Туди»

 

Залишити відповідь