Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації і сексуального насильства

unnamed18 листопада відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, який було започатковано у 2015 році. Україна відзначає цей день разом з іншими європейськими країнами, адже ситуація з сексуальним насильством щодо дітей має місце у всіх країнах, регіонах та громадах, це трагічна реальність для всіх наших суспільств. На жаль, це може статися будь-де і будь з ким.

Розвиток нових технологій і мереж підвищив можливості для злочинців щодо вчинення сексуальних злочинів проти дітей. За експертними оцінками, кожні 9 хвилин на веб-сторінці демонструються діти, які зазнали сексуального насильства та приблизно кожна п’ята дитина в Європі є жертвою тієї чи іншої форми сексуального насильства, і в 70-85% випадків кривдником є той, кого дитина знає.

Сексуальна експлуатація та насильство щодо дітей залишається прихованою проблемою і забороненою темою. Дуже часто діти бояться про це говорити, і навіть коли вони про це говорять, справи часто не доводяться до логічного завершення.

Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей- це серйозне порушення прав дітей, що завдає довготривалих та часто згубних наслідків на все їхнє життя.

За переконанням Ради Європи, для попередження ситуацій насильства вкрай важливо відкрито обговорювати проблему, проводити відповідне навчання фахівців, здійснювати просвітницьку діяльність серед батьків та дітей. Для подолання грубих порушень прав дитини потрібно об’єднувати зусилля міжнародних організацій, представників громадського сектору та держави. Варто згадати, що Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації у 2012 році і тим самим взяла на себе відповідальність щодо здійснення заходів із запобігання сексуальній експлуатації і насильства над дітьми.

Таким чином, завданнями проведення заходів до Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства є:

  • підвищення обізнаності громадськості про сексуальну експлуатацію та сексуальне насильство щодо дітей і потребу в запобіганні таким діям;
  • сприяння відкритій дискусії про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства;
  • недопущення стигматизації жертв і надання їм допомоги.

Міністерство освіти і науки України рекомендує організувати та провести в закладах освіти навчальні заняття, лекції, вебінари, круглі столи та інші заходи, враховуючи умови карантину. До можливих заходів можна включити розмови, дискусії, флешмоби, презентації, показ фільмів на тему сексуального насильства над дітьми, інші творчі ініціативи та медіа-події. Вітаються всі ініціативи, що стимулюють та заохочують дитячі проекти, участь дітей та взаємодію між самими дітьми, а також ті, що об’єднують дітей та політиків, посадовців, педагогів, батьків та фахівців із захисту дітей. Дітям потрібно надати інструменти, простір, можливість і підтримку для участі в розробці та реалізації заходів, політик, програм чи інших ініціатив для запобігання та реагування на сексуальне насильство та експлуатацію.

Інформаційно-методичні ресурси для проведення заходів до Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства:

1. Серія із 6-ти навчальних відеоуроків для батьків та дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій»:

1) Захист дітей онлайн;

2) Сексуальний шантаж;

3) Секстинг;

4) Секс-чатинг;

5) Грумінг;

6) Зображення сексуального характеру, що використовуються для помсти.

2. Відеоролик «Почни говорити» для дітей та дорослих щодо попередження сексуальних домагань в спорті. Ролик доступний за посиланням.

3. Відеоролик «Розкажи дорослому, якому довіряєш» щодо попередження сексуального насильства щодо дітей в колі довіри. Ролик доступний за посиланням.

4. Листівка “Про Європейський день для дітей”.

5. Відеолекція для фахівців “Сексуальне насильство над дітьми: форми та ознаки”

6. Інформаційно-методичний посібник «Сексуальне насильство над дітьми: причини, наслідки, профілактика»

7. Книжка для читання дітям  «Кіко та рука»

8. Мультфільм «Кіко та рука»

9. Листівка для батьків «Навчіть дитину правила «Тут мене не торкайся»

10. Брошура для батьків «Навчіть дитину правила «Тут мене не торкайся»

11. Відеокурс для батьків «Навчіть дитину захищатися».

Дані матеріали можуть бути розміщені на сайтах закладів освіти та їх засновників і можуть використовуватися педагогічними працівниками, в тому числі соціальними педагогами, практичними психологами під час проведення профілактичної та роз’яснювальної роботи.

 

Залишити відповідь