День безпечного Інтернету

День безпечного Інтернету відзначається щорічно у другий вівторок лютого, цьогоріч – 6 лютого. Це вже 21 День безпечного Інтернету.

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, й наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

Гасло Дня – «Разом для найкращого Інтернету» – закликає всіх приєднатися до цього міжнародного руху, брати в ньому участь і використовувати потенціал Інтернету для об’єднання людей.

Останнім часом спеціалісти спостерігають активне зростання технологічних розробок, що покращують життя кожному. Проте розвиток у сфері інтернет-технологій несе за собою й поширення новітніх ризиків для дітей в онлайні.

Згідно з останніми дослідженнями, є декілька основних загроз, що стали найбільш поширеними в інтернеті для дітей за останній рік. По-перше, це використання штучного інтелекту (АІ) та технології “ДіпФейк”: генеративні можливості штучного інтелекту дозволяють створювати фото та відео сексуального насильства та експлуатації неповнолітніх без їхньої участі. Злочинці беруть зображення обличчя зі сторінок реальних дітей, поширюють матеріали, шантажують та маніпулюють неповнолітніми заради отримання реальних матеріалів від дітей або грошей. По-друге, це зростання випадків сексуального насильства над дітьми за допомогою віртуальної реальності.

Крім того, загальна кількість випадків сексуальних злочинів над дітьми зростає: останні чотири роки кількість повідомлень про грумінг в інтернеті зросла на 80%. До поширених ризиків також відносять: зростання кількості “самогенерованого” контенту дітьми – це фото або відео, яке дитина створює на вимогу злочинця та використання наскрізного шифрування злочинцями, щоб обмінюватися матеріалами сексуального насильства над дітьми.

День безпечного Інтернету надає унікальну можливість для проведення заходів з безпеки онлайн разом зі всім світом.

З метою підвищення інформаційної компетентності учасників освітнього процесу, створення сприятливих умов для підготовки молодого покоління до життєдіяльності в інформаційному суспільстві, забезпечення захисту дитини від шкідливих інформаційних впливів, акцентування уваги на важливості безпечної поведінки у Всесвітній мережі пропонуємо упродовж 05-09 лютого 2024 року до Дня безпечного Інтернету провести для педагогічних працівників, учнів та їх батьків інформаційні заходи з питань безпеки у мережі Інтернет, організувати конкурси, диспути, круглі столи, бесіди тощо. 

КОРИСНІ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕСУРСИ:

Залишити відповідь