18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

18 жовтня відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми. День був започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

Торгівля людьми – серйозний злочин і грубе порушення прав людини. За оцінками Міжнародної організації з міграції, з 1991 року понад 260 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. Тільки з січня до червня 2020 року МОМ в Україні ідентифікувала понад 800 постраждалих від торгівлі людьми та надала їм допомогу. І якщо на початку 2000 років переважала торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, то зараз лідером є трудова експлуатація.

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет.

Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Жінки та чоловіки стають жертвами сексуальної та трудової експлуатації. Дітей змушують красти, жебракувати, використовують для  проституції і, навіть, з метою вилучення органів.

Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. Торгівля людьми може відбуватись у різних формах: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, рабство і ситуації подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.
Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі. За оцінками Міжнародного центру із запобігання злочинності ООН, щорічний грошовий обсяг за даний транснаціональний злочин становить 30 мільярдів доларів на рік, що робить його другим за величиною після торгівлі наркотиками.  Для злочинців – це величезні гроші, а для людей – страждання, зруйновані сім’ї, втрачене здоров’я і навіть життя…
Держава вживає заходів з попередження торгівлі людьми та боротьби з нею, притягнення до відповідальності злочинців та надання допомоги постраждалим. Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином. Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3-х до 15-ти років.

Попри все, проблема торгівлі людьми не може бути розв’язана на рівні однієї країни: нові виклики та загрози вимагають консолідації – як зусиль інституцій на державному рівні та міжнародної спільноти, так і зусиль кожного з нас. 

Корисні контакти:

Національна “гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми:

тел. 0-800-500-225 (дзвінки в межах України безкоштовні)

тел.:+38-044-205-37-36 та +38-044- 205-36-94 (для дзвінків з-за кордону)

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації:

тел.: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного)

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

тел. 527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні

або

тел. 0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні

527.org.ua – електронні консультації

Департамент інформаційної підтримки та координації поліції:

тел. 102

Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України:

тел. +38 – 044 – 254 – 74 -30

Гаряча лінія Міністерства закордонних справ України:

тел. +38 – 044 – 238 – 16 – 57

Залишити відповідь