Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Щоimagesрічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році.
  • 1 грудня – Всесвітній  день боротьби зі СНІДом.
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства.
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера.
  • 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі.
  • 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Основними завданнями акції «16 днів проти насильства» є:

– привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

– активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;

– проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім’ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства;

– формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

   Міністерство освіти і науки України рекомендує організувати та провести в закладах освіти навчальні заняття, лекції, вебінари, круглі столи та інші заходи з урахуванням умов карантину (лист Директорату дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН № 6/1379-20 від 17.11.20 року).

Інформацію про заплановані заходи рекомендовано розмістити на сайтах закладів освіти та сайтах їх засновників та поінформувати учасників освітнього процесу.

Інформаційно-методичні ресурси для проведення  Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»:

  1. Буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» з рекомендаціями Ради Європи щодо поваги, захисту та здійснення прав дитини в цифровому середовищі для дітей та молоді. Буклет доступний за посиланням.
  2. Матеріали, які було підготовлено та адаптовано в межах проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» (розділ «Підвищення обізнаності та запобігання»).
  3. Безкоштовний онлайн-курс «Протидія та попередження булінгу в закладах освіти».
  4. Урок-вебінар «Живи вільно»
  5. Інформаційні матеріали з теми “Протидія торгівлі людьми”.
  6. Довідник «Рекомендації щодо онлайн-безпеки для педагогічних працівників».

Дані матеріали можуть бути розміщені на сайтах закладів освіти та їх засновників і можуть використовуватися педагогічними працівниками, в тому числі соціальними педагогами, практичними психологами під час проведення профілактичної та роз’яснювальної роботи щодо запобігання насильства.

Залишити відповідь