Безплатна психологічна допомога під час пандемії, викликаної COVID-19

imagesГромадяни України в період епідемії коронавірусної інфекції гостро потребують емоційної підтримки, а, часто, і психологічної допомоги. Психологічна спільнота відреагувала на цю потребу. Психологи проводять просвітницьку роботу через ЗМІ та інтернет-ресурси, консультують онлайн. Не стоїть осторонь цієї діяльності і психологічна служба у системі освіти: практичні психологи закладів освіти продовжують свою роботу у дистанційному форматі, надають допомогу учасникам освітнього процесу, відповідно до технічних можливостей  і фахової компетентності.

Крім того, чи не щодня з’являються різноманітні групи психологічної підтримки, державні та громадські ініціативи, які готові на безоплатній основі надавати психологічну допомогу у подоланні проблем, пов’язаних із спалахом COVID-19 та антивірусним карантином:

  • Моніторинговий центр КМДА з протидії COVID-19 запустив Віртуальну платформу емоційної підтримкиЦе безкоштовний ресурс для киян. На цій платформі можна абсолютно безкоштовно отримати емоційну підтримку, психологічну допомогу під час карантину, спричиненого пандемією коронавірусу. Професійні консультації надають фахівці – тренери з емоційного інтелекту Освітнього хабу міста Києва. Також, ті, хто хоче з користю провести час вдома, знайдуть на сайті різні онлайн-курси. Завдяки платформі можна проводити і спортивні онлайн- тренування, або можна здійснювати віртуальні екскурсії найкращими музеями столиці, що зараз тимчасово зачинені.
  • Громадська організація “Інститут медико-соціальних проблем вразливих категорій населення” в рамках проекту “Кризова психологічна та психосоціальна допомога постраждалим внаслідок кризових обставин, спричинених спалахом COVID-19″, що здійснюється за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, від 01.04.2020 р. запустила гарячу телефонну лінію, за якою безкоштовно здійснюється кризове психологічне консультування всіх громадян для опанування стресу внаслідок коронавірусу: +380962093702; +380665732744.
  • Навчально-практичний центр психологічних інновацій Інституту соціальної та політичної психології НАПН України зініціював Відкритий проект психологічної підтримки і допомоги громадянам в умовах пандемії COVID-19 «ОНЛАЙН-КОЛО». Передбачені наступні ФОРМИ НАДАННЯ ДОПОМОГИ:  -прямі ефіри у режимі «запитання-відповідь»; -групи підтримки для громадян, що переживають стресові стани у зв’язку з дотриманням карантинного режиму (батьки з маленькими дітьми, самотні люди тощо); -інформаційна підтримка та навчальні вебінари для психологів та інших фахівців допомагальних професій; -індивідуальні консультації. Вказані заходи відбуватимуться на сторінці Навчально-практичного центру психологічних інновацій Інституту соціальної та політичної психології НАПН України у мережі Фейсбук https://www.facebook.com/centerispp/. Приєднатися до онлайн-групи психологічної підтримки можна ТУТ. Щоб зробити заявку на отримання індивідуальної консультації, потрібно написати повідомлення у месенджер на сторінці Центру (https://www.facebook.com/centerispp/).
  • Волонтерська служба психологічної підтримки “Альтернатива”. Волонтерська служба створена як соціальний проект при Центрі розвитку особистості  “Альтернатива” на період карантину у зв’язку з COVID-19. Тут можна отримати безкоштовну психологічну підтримку у вигляді індивідуальної онлайн або текстової консультації, а, також, записатися в групу психологічної підтримки.
  • Телефон довіри Київського міського центру роботи з жінкамиТелефон довіри приймає дзвінки від тих, хто зіткнувся з психологічними проблемами на карантині. Мета цієї ініціативи – попередження напруги у стосунках, конфліктів та домашнього насильства, що виникають внаслідок постійного перебування замкнутому просторі і постійному контакті в межах родини. Звертатися за допомогою можна щоденно з 9.00 до 00.00. Зателефонувати в службу довіри можна за номерами: 044-272-15-00 – з мобільного телефону і 15-00 – зі стаціонарного.

 

Залишити відповідь