Семінар – практикум «Групові процеси. Особливості роботи практичного психолога із групою (стереотипи і символізм)».

17 жовтня 2019 року у СШ № 53 з по20191017_114344глибленим вивченням німецької мови Шевченківського району м. Києва відбувся семінар – практикум «Групові процеси. Особливості роботи практичного психолога із групою (стереотипи і символізм)». Учасниками семінару стали практичні психологи ЗЗСО міста Києва.

У програмі заходу були передбачені теоретична та практична частини.

Теоретичну частину складала доповідь практичного психолога, магістра соціальної роботи, АРТ-терапевта, казкотерапевта, практика транзактного аналізу, травматерапевта, наукового співробітника лабораторії психології малих груп та міжгрупових відносин Інституту соціальної та політичної психології НАПН України,  викладача Інституту підготовки кадрів Державної системи центрів зайнятості, тренера методичного реабілітаційного центру ІСПП НАПН України, психолога-волонтера проектів Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України, члена Ради Правління НС «Національна психологічна асоціація», члена Правління ГО «Асоціація психологів освіти», члена ВГО «Арт-терапевтична асоціація», члена Ради ВГО «Українська асоціація транзактного аналізу» Ольги Тарасівни Плетки. Ольга Тарасівна дала теоретичне підґрунтя роботи з групою, нагадавши про поняття «група», «групова динаміка», пояснила свідомі і несвідомі процеси групової динаміки, розповіла про форми групової взаємодії, про особливості групової взаємодії в групах різного типу, про феноменологію групових архетипів, про групові стереотипи та упередження, про групові міфи, символи та ритуали, підвела до розуміння того, що група  є системною структурою, яка здатна до самозбереження та саморегуляції. Також доповідачка надала працівникам психологічної служби рекомендації щодо роботи з групами різного типу.

У практичній частині заходу психологи взяли участь у квест-грі, на власному досвіді пізнаючи методологічні та організаційні тонкощі такої форми групової роботи.

Підсумком цікавого і методично насиченого семіна20191017_124802ру-практикуму стало створення тематичних колажів як своєрідної рефлексії учасників. Вони вдалися яскравими, забарвленими позитивними емоціями.

Висловлюємо щиру подяку директору, працівникам та учням  СШ № 53 за допомогу у оганізації та проведенні семінару   – практикуму «Групові процеси. Особливості роботи практичного психолога із групою (стереотипи і символізм)» у їх закладі!

Залишити відповідь